PANOURILE ELECTRICE INFRAROSII

 

 

In Roma antica se cunostea si se aplica tehnica incalzirii bazate pe unde termice (raze infrarosii). Sobele de teracota au dat, si inca dau caldura placuta pentru ca nu incalzesc numai aerul, ele degaja si unde infrarosii.

Pe baza acestei tehnici stravechi s-a nascut placa termica infrarosie. Prin cercetari ample s-a reusit dezvoltarea unei tehnologii noi,unice, care are toate proprietatile unui sistem de incalzire.

Este eficient, economic, ecologic, modern, curat si nu in ultimul rand bun pentru sanatate.

 

Ce este de fapt radiatia infrarosie?


Spectrul electromagnetic include raze gamma, raze X, ultraviolete, vizibile, infraroşii, microunde şi unde radio. Singura diferenţă ntre aceste diferite tipuri de radiaţii este de lungime de undă sau de frecvenţă. Lungimea de unde creşte iar frecvenţa ,ca si energie a radiatilor, scade de la raze gamma la unde radio. Toate aceste forme de radiaţie se propaga la viteza luminii (186000 de mile sau 300000000 de metri pe secundă, prin vid).

 

Infraroşul se afla ntre vizibil şi porţiuni cu microunde a spectrului electromagnetic. Lungimea undelor infrarosii este mai mare dect luminii vizibile şi mai mica decat de microunde, iar frecvenţe este mai mica dect lumina vizibile şi mai mare de microunde.

Razele infraroşii pot fi folosite ca o modalitate de a măsura căldura radiata de către un obiect. Aceasta radiaţie este produsa de catre miscarea de atomi şi molecule ntr-un material. Cu ct este mai mare temperatura materialului, miscarea atomilor şi a moleculelor este mai intense , emitand radiatii in infrarosu.Orice obiect care are o temperatură ceva mai ridicata, adică peste zero absolut (-459,67 grade Fahrenheit sau -273,15 grade Celsius sau 0 grade Kelvin), emite n infraroşu. Zero absolut este temperatura la care toate miscarile atomice si moleculare ncetează. Chiar şi obiectele la care ne gandim ca fiind extrem de rece, cum ar fi un cub de gheata, emit infraroşu. Atunci cnd un obiect nu este suficient de cald pentru a emite radiatii vizibile, acesta va emite de cele mai multe ori energie n infraroşu. De exemplu, arderea carbunului nu emite lumina vizibila, dar emit radiatii infrarosii, pe care noi o simtim sub forma de caldura.Cu cat este mai ridicata temperatura unui obiect, cu att emite mai mult n infraroşu. Avem experienţă n fiecare zi de radiaţii n infraroşu. Căldură simtita de la lumina soarelui, un incendiu, un radiator sau trotuarul. Deşi ochii noştri nu pot vedea, nervii din pielea noastră simt caldura. Terminatiile nervilor din pielea dvs.pot detecta diferenţa de temperatura exterioara si interioara. De asemenea,utilizati frecvent razele infrarosii apasand, manevrand telecomanda tv, etc. Corpul dvs. emite radiatii infrarosii.

 

 

 

De ce este calitatea aerului mai bun in cazul panourilor infrarosii?

 

Deoarece, in comparatie cu convectia ( circulatia aerului), energia termica nu se propaga prin intermediul aerului, ci prin radiatie electromagnetica. In general, corpul uman percepe propagarea undelor termice mult mai placut, decat prin convectie (sistem clasic). Cu cat este mai mare corpul termic, cu atat se misca aerul mai putin, si emana mai multa caldura.

 

Experimentul efectuat in SUA de catre John B. Pierce, ne-a aratat eficienta tehnicii de incalzire rationale.In experiment au studiat sensibilitatea oamenilor la caldura. In prima parte a experimentului, oamenii au stat intr-o incapere unde temperatura aerului era de 50C, dar cu peretii reci. S-a observat ca oamenilor le era frig cu toate ca aerul era cald. In a doua parte a experimentului s-au modificat conditiile, temperatura aerului fiind de 10C, dar cu peretii calzi. In aceasta situatie, oamenii au transpirat.

 

De ce gandesc multi ca panourile infrarosii nu dau suficienta caldura?

 

Multi cred ca sensibilitatea oamenilor la caldura depinde numai de temperatura aerului din imprejur. Din cate am vazut in experimentul de sus, nu este asa. Panourile infrarosii transfera energia termica prin radiatii. Caldura este absorbita de catre pereti, mobile, corpuri, plante, persoane.

Un alt exemplu: chiar si la o temperatura foarte scazuta ,schiorilor nu le este frig. Motivul este radiatia infrarosie provenind direct din razele solare si radiatia reflectata de catre mediul inconjurator (zapada, piatra,etc.)

 


Comparatie intre sistemul conventional de incalzire si panourile infrarosii 

 

 

Fiecare sistem de incalzire care functioneaza prin incalzirea aerului, foloseste miscarea aerului. Aerul este incalzit, urca, si trage dupa ea aerul rece, care la randul ei va fi incalzit,etc. Aerul incalzindu-se, scade umiditatea si se mareste continutul de praf,polen,bacterii,etc. pe care miscarea aerului il imprastie prin incapere. Urmarea: caldura excesiva, aer uscat si poluat, care influenteaza negative organismul si da o senzatie de confort neplacut.

 

Sistemul de incalzire bazat pe principiul undelor termice este o alternativa recomandata si din punct de vedere fiziologic. Corpul uman e capabil sa absoarba 99% din undele termice care ating suprafata pielii. Organismul nostru este expus razelor solare din timpuri stravechi , fiind obisnuit cu acest tip de caldura.

 

Este complicat montarea sistemului de incalzire cu panouri infrarosii?

 

Nu este complicat montarea unui sistem de incalzire. Panourile se fixeaza cu ajutorul diblurilor pe perete sau tavan. Atentie speciala la alegerea locurilor de montare. Cablarea se poate face si fara gravarea peretilor cu ajutorul canalelor de cablu. Functionarea panourilor infrarosii se controleaza cu ajutorul cronostatelor sau termostatelor.

 

Prin ce este mai bun sistemul de incalzire cu panouri infrarosii decat alte sisteme de incalzire?

 

Avantajul principal al sistemului de incalzire cu panouri infrarosii este efectul benefic asupra sanatatii. Difera fundamental de sistemele clasice de incalzire. Incalzeste obiectele, pielea si nu direct aerul. Natural, caldura reflectata de noi si obiecte, incalzeste si aerul, dar temperatura aerului ramane mai scazuta cu cateva grade decat in cazul altor sisteme de incalzire, si totusi nu ne este frig deoarece suprafata pielii noastre fiind calda, senzatia de confort este una placuta. Si datorita temperaturii mai scazute a aerului, economisim energie.

 

Un mare avantaj este faptul ca nu favorizeaza dezvoltarea alergenilor si bacteriilor prin miscarea aerului , ajutand astfel oamenii care sufera de astm sau alergii.

 

Caracteristici tehnice

 

Datele de baza ale puterii panourilor infra 

In acele incaperi unde pierderile de caldura sunt 0.8-1.0 W/m3K,

1kW putere instalata incalzeste volumul urmator:  

Hale industriale, Sali ( 18 C temperatura aerului ) 50 m

Birouri, case familiare ( 20-22 C temperatura aerului ) 40 m

Camere de copii, bai ( 22-25 C temperatura aerului ) 30 m

Timp de functionare 7- 8 ore din 24 calculat medie pe sezon

 

Calcularea puterii necesare

Calcularea puterii necesare unei incaperi este destul de simpla. Cu termoizolare medie (0,8-1 W/m3K), volumul incaperii (m3) inmultit cu 20-40 W ( depinde de scopul utilizarii spatiului).

Exemplu: o camera de 40 m3 cu inaltime medie, folosind panouri infra de 350W: 40 m3 35W = 1400W. Numar panouri:4 panouri x 350W=1400W. Deci incaperea se incalzeste corespunzator cu 4 panouri de 350 W.

 

 

 

 

Montare  

Montarea panourilor infra este simpla si usoara. Se prinde de tavan sau pereti cu 4 suruburi,prin orificiile create din chenar. Se racordeaza la reteaua electrica cu ajutorul clemelor, care se afla sub capacul din orificiul lateral a chenarului,cablurile ajungand prin orificil din spate a chenarului.

Panourile se amplaseaza uniform pe tavan. Montarea il executa numai personalul calificat.

 

Descrierea produsului 

 

Corpul are forma patrata sau dreptunghiulara. Se monteaza pe tavanul spatiului de incalzit fixindu-le cu 4 suruburi. La reteua electrica se racordeaza cu ajutorul distribuitoarelor si se porneste/opreste cu intrerupatoarele folosite la corpul de iluminat (in caz de automatizare si cu termostat de camera). Pe o parte a chenarului se gaseste eticheta cu datele tehnice si capacul demontabil. In orificiul capacului este asezat racordul electric (2.5 Cu,Al ). Aici vine legat cablul de legatura a retelei electrice. Pentru trecerea cablului de racord exista un orificiu de 10x20 mm in spatele chenarului. Modelele fara chenar, care se monteaza in tavane false, sau cele cu chenare ornamentale se diferentiaza doar prin racorduri fixe.

Modelele OZSPII, care la randul lor sunt tot fara chenar, cu grad de protectie IP 54, rezistent la umiditate si praf, se aplica in bucatarii, bai, bazine de inot, saune sau in exterior (terase).

Produsul din punct de vedere constructiv este ireparabil, atata timp cat partea functionala nu sufera deteriorari mecanice, are durata estimata minim 25 ani. Produsul in timpul functionarii nu necesita supraveghere. Datorita simplitatii, chiar si un copil de 10 ani il poate manipula.

 

Recomandari 

 

Trebuie sa tinem cont de estetica, de pierderile termice si de amplasarea uniforma la montarea panourilor. Legaturile pot fi conduse prin canal de cablu (exterior) sau prin perete (interior). Se recomanda cablu flexibil de 20,75 mm2 Cu.

In starea oprita se poate sterge cu o carpa uscata pentru curatire, dar nu necesita ingrijiri suplimentare. Suprafata panoului se poate atinge in timpul functionarii pentru scurt timp fara sa provoace leziuni, atat este de sigura.

Pentru obtinerea efectului maxim este recomandat ca panourile sa fie amplasate perpendicular deasupra locurilor frecventate de persoane sau cai de acces (controlul directiei). Gradul de confort si economisire se poate spori cu ajutorul termostatelor de camera.

 

Garantie 5 ani !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

APLICATII

 

 

E un mod de incalzire electrica care se poate aplica aproape peste tot. Ele se monteaza la case familiare, apartamente de bloc, case de vacante, garaje, dispensare/cabinete medicale, magazine, baruri, restaurante, sali sportive, primarii, ateliere, hale, etc. Datorita tehnologiei semiconductoarelor are o durabilitate nelimitata. Nu ocupa spatiu mult si e usor de amplasat pe tavan .

 

Hale industriale - pivnite

                   

Corespunde incalzirii halelor industriale la orice inaltimi si suprafete. Se monteaza usor in tavane false. In cazul pivnitelor e solutia potrivita de incalzire datorita faptului ca peretii fiind incalzite, sunt uscate, astfel se previne mucegairea lor.

 

Sali sportive

                

Asemanator halelor industriale, sunt utilizate la incalzirea salilor sportive, spatiilor mai mari si mai mici de fitness , bazinelor de inot acoperite. Datorita efectului INFRA, da o stare generala de bine, contribuind cu nenumarate efecte benefice asupra sanatatii noastre, de pilda incalzirea musculaturii si articulatiilor.

 

Locuinte

 

             

Nu ocupa spatiu mult si e usor de amplasat pe tavan. Avand o gama larga de putere este usor dimensionarea lor pentru incalzirea incaperilor. Este singurul sistem de incalzire care se poate monta chiar si pe suprafete imflamabile (de pilda: lambriuri). Cu designuri diferite, cu palete de culori diverse se poate adapta usor in peisajul spatiilor: tavane false, nise, chenare din plastic sau lemn masiv, pereti exteriori, pe terase, etc..

 

 

 

Incalzirea grajdurilor si altor spatii pentru cresterea animalelor

 

               

Razele INFRA sunt indispensabile vietatilor. Acest tip de caldura le este vitala ,mai important decat temperatura aerului. Cu panourile infra, le putem asigura aceste nevoi si in acelasi timp se rezolva si aerisirea continua.

 

Mansarde si case de vacante

                   

Datorita faptului ca se monteaza si pe suprafete inflamabile,sunt foarte bune in utilizarea incalzirii spatiilor mansardate si caselor de vacanta (chiar si din lemn) cu control centralizat sau individual.

Incalzirea rapida si controlabilitatea usoara da posibilitatea folosirii comenzilor prin GSM. Pornirea sistemului cu o jumatate de ora inainte de sosirea proprietarul, face posibila incalzirea locuintei.

 

Biserici

 

             

Datorita faptului ca nu ocupa spatiu mare si se monteaza pe tavane , pereti laterale , banci, sunt ideale pentru incalzirea bisericilor.